Θέλω να μάθω ιταλικά, γιατί…

Θέλω να μάθω ιταλικά, γιατί…

… είναι πανέμορφη γλώσσα!
Γεμάτη μουσικότητα, ρυθμό, ερωτισμό και παιχνιδιάρικο στιλ!
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος και ο πιο σημαντικός που κάποιος μαθαίνει ιταλικά.

… είναι τέλειο να μιλάς μια γλώσσα σαν να τραγουδάς, μοιάζει να εκφράζει τη χαρά, τον πόνο, τη λύπη και τον ενθουσιασμό σου!

… γνωρίζουμε καλύτερα τη δικιά μας γλώσσα, την ελληνική!
Όσοι ζουν στα Επτάνησα, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες χρησιμοποιούν καθημερινά άπειρες λέξεις με ιταλική προέλευση, οι οποίες μάλιστα είναι και αντιδάνεια από αρχαιοελληνικές λέξεις.

… γιατί η Ιταλία είναι μια χώρα με απίστευτη ομορφιά, τόσο κοντά μας, που μας αρέσει να την επισκεπτόμαστε συχνά!
Κι έτσι, μας αρέσει να παραγγέλνουμε στα ιταλικά pizza, spaghetti, risotto, espresso ή cappuccino, να ψωνίζουμε σαν βέροι Ιταλοί Dolce & Gabbana, Versace, Benetton, Armani, αλλά και να ακούμε υπέροχη ιταλική μουσική από Ramazzotti, Pausini, Bocelli, Tiziano Ferro και τόσους άλλους.

… γιατί όπως αρέσει σ’ εμάς, έτσι και σε τόσους άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο!
Και ίσως να σου ‘χει τύχει πολλές φορές να πας σε μια ξένη χώρα, π.χ. Τσεχία ή Ισπανία, και οι άνθρωποι να μην ξέρουν να συνεννοηθούν στα αγγλικά, αλλά να βγάλετε μια χαρά άκρη στα ιταλικά. Εντάξει, η ιταλική μιλιέται μόνο από 70-80 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που μπορούν να συνεννοηθούν στα ιταλικά, χωρίς να είναι η μητρική τους γλώσσα!

… βαρεθήκαμε τους γαλλικούς καθωσπρεπισμούς και τους αυστηρούς γερμανικούς κανόνες!
Τα φωνήεντα των γαλλικών έχουν 15 διαφορετικές προφορές και η γερμανική γραμματική δε δέχεται τη συντακτική ελευθερία… 🙁

… γιατί η λατινική γλώσσα και η ρωμαϊκή ιστορία έχουν τόσο ενδιαφέρον!
Όσοι έχουν διδαχθεί λατινικά, το βρίσκουν πολύ εύκολο να μάθουν ιταλικά και, φυσικά, μαθαίνοντας ιταλικά, είσαι σε θέση να κατανοήσεις βαθύτερα κείμενα δημώδους λατινικής και ρωμαϊκής ή βυζαντινής ιστορίας, αν θες να μελετήσεις κάτι παραπάνω.

… γιατί, λόγω του φωνητικού της συστήματος, αλλά και της ευέλικτης σύνταξης, είναι μια γλώσσα ιδιαίτερα φιλική προς τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία!
Τα αγγλικά, είναι γνωστό, έχουν ένα πολύ πολύπλοκο φωνητικό σύστημα που δυσκολεύει απίστευτα παιδιά με δυσαναγνωσία ή/και δυσλεξία. Αντίθετα, τα ιταλικά είναι, πάνω-κάτω, ό,τι βλέπεις διαβάζεις κι ό,τι ακούς γράφεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μουσικότητα της γλώσσας, βοηθά πάρα πολύ μαθητές με δυσκολίες να μάθουν εύκολα και γρήγορα μια ξένη γλώσσα.

… γιατί οι σπουδές στην Ιταλία είναι αρκετά πρόσφορες!
Τα ιταλικά πανεπιστήμια, στην πλειοψηφία τους, έχουν ποιότητα και μεγάλη ποικιλία σε σχολές. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιλέγονται από τους Έλληνες για σπουδές στο εξωτερικό, λόγω ευκολίας να μάθουν τη γλώσσα, οικονομικότερου κόστους ζωής και σπουδών (απ’ ότι π.χ. στην Αγγλία) και γρήγορης εξοικείωσης με τον τρόπο ζωής.

… γιατί είμαστε una faccia, una razza (ούνα φάτσα, ούνα ράτσα)!
Μπαίνουμε στο fiatάκι μας, τρώμε την pizzούλα μας, κάνουμε μπάνιο σε μπανιέρα ideal standard, φοράμε και κανά ταγιεράκι Gucci και… κάνουμε και τις ίδιες λαμογιές στο κάτω κάτω! Μαφία σκέτη είμαστε!

… γιατί, συν τοις άλλοις, είναι και η γλώσσα που δανείζει λέξεις για τη μουσική ορολογία σ’ όλο τον κόσμο!
Presto, adagio, pianissimo και άλλες πολλές λέξεις αποτελούν κομμάτι της μουσικής ορολογίας που χρησιμοποιούν όσοι διδάσκονται πιάνο και άλλα μουσικά όργανα.

… γιατί είναι εύκολα και απλά!
Αλλιώς μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα από έναν καθηγητή ή μια καθηγήτρια που τα διδάσκει με αγάπη και ενθουσιασμό (κάτι που το εμπνέει η ιταλική γλώσσα, ψέματα;) κι αλλιώς από κάποιον που τα διδάσκει φορμαλιστικά και τυποποιημένα.

 

Πηγή: italianogr.blogspot.com