Γεωγραφική κατανομή

Γεωγραφική κατανομή

Η ιταλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας, του Σαν Μαρίνο, του Βατικανού και μία από τις τέσσερεις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας. Επίσης αποτελεί επίσημη γλώσσα σε περιφερειακό επίπεδο στην Κροατία (επαρχία της Ίστρια) και στην Σλοβενία (Σλοβένικη Ίστρια). Είναι μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και μία από τις γλώσσες εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Άλλοι οργανισμοί που έχουν ως επίσημη γλώσσα τα Ιταλικά είναι: ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Τάγμα της Μάλτας. Ο αριθμός των φυσικών ομιλητών ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια, ενώ ο συνολικός αριθμός των ομιλητών αγγίζει τα 90 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Υπάρχουν ακόμη μειονότητες ιταλόφωνων στη νότια Γαλλία και στο Μονακό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα Ιταλικά κατέχουν την πέμπτη θέση ανάμεσα στα προσφερόμενα μαθήματα ξένων γλωσσών μετά από τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ισπανικά. Το μεγαλύτερο μέρος των ομιλητών της ιταλικής ως ξένης γλώσσας εντοπίζεται στη λεκάνη της Μεσογείου λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών με την Ιταλία.

Η γνώση των Ιταλικών ως ξένη γλώσσα γνωρίζει μεγάλη διάδοση στην ευρωπαϊκή ήπειρο χάρη στην προώθηση της πολυγλωσσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. όπου η ιταλική είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής γλώσσα μετά τα αγγλικά, τα γερμανικά, και τα γαλλικά4. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (2012) περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μαθαίνουν τα ιταλικά ως ξένη γλώσσα. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι η Μάλτα (66%), η Σλοβενία (15%), η Κροατία (14%), η Αυστρία (5%), η Γαλλία (4%), , το Λουξεμβούργο (4%), η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Εκτός συνόρων Ε.Ε., στην Αλβανία, η γνώση των ιταλικών είναι αρκετά διαδεδομένη χάρη στους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπολογίζεται ότι 19.000 Ιταλοί κατοικούν στην Αλβανία. Σύμφωνα με στατιστικές μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αλβανίας (έως και 70%) έχει μία στοιχειώδη γνώση των ιταλικών, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στη χώρα. Ένας επιπλέον παράγοντας που διευκολύνει την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας στην Αλβανία είναι η εύκολη πρόσβαση στα ιταλικά κανάλια.

Στην Ελβετία τα Ιταλικά παραμένουν η τρίτη δημοφιλέστερη γλώσσα μετά τα Γερμανικά και τα Γαλλικά. Ωστόσο το ποσοστό των ιταλόφωνων έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίας από το 11,9% το 1970 στο 8,4% το 2015. Τα Ιταλικά ομιλούνται κυρίως στο καντόνι Τιτσίνο.

Η γνώση των Ιταλικών ωστόσο δεν περιορίζεται στην Ευρώπη αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους μέσω της μετανάστευσης και της πρόσφατης ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της ιταλικής αποικιοκρατίας ορισμένες αφρικανικές χώρες όπως η Λιβύη, η Ερυθραία, η Σομαλία και η Αιθιοπία- η τελευταία σε μικρότερο βαθμό βέβαια- είχαν υιοθετήσει τα Ιταλικά ως επίσημη γλώσσα. Ακόμη και σήμερα, οι παλαιότερες γενιές είναι σε θέση να επικοινωνήσουν στα Ιταλικά.

Η υπερπόντια μετανάστευση διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας στην Αμερική και την Ωκεανία. Μεγάλες κοινότητες ιταλόφωνων εντοπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως στις βορειανατολικές πολιτείες, στα αστικά κέντρα του Καναδά, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Αυστραλία.

Ως επίσημη γλώσσα του κράτους του Βατικανού και της Αγίας Έδρας, η ιταλική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλα τα εκκλησιαστικά έγγραφα και αποτελεί τη lingua franca του Καθολικού δόγματο

Γνώση των Ιταλικών στην Ε.Ε.
Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να μάθουν τη γλώσσα χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές. Μία από τις γνωστότερες εφαρμογές είναι το Ντουολίνγκο που παρέχει τη δυνατότητα σε 29 εκατομμύρια χρήστες να μάθουν Ιταλικά.

 

Πηγή: el.wikipedia.org